«Για την άδεια των μουσουλμάνων αναπληρωτών συναδέλφων που υπηρετούν σε Δημόσια Σχολεία»

Με το παρόν θα θέλαμε να αναδείξουμε ένα ιδιαίτερο ζήτημα που υφίσταται στην περιοχή  της Θράκης και αφορά στους/στις  αναπληρωτές/τριες εκπαιδευτικούς που προέρχονται από τη μειονότητα και υπηρετούν σε δημόσια σχολεία.

Η ύπαρξη της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη διαμορφώνει ειδικές συνθήκες εκπαίδευσης αλλά και κοινωνικής οργάνωσης. Τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας φοιτούν είτε σε μειονοτικά είτε σε δημόσια σχολεία. Επίσης, εκπαιδευτικοί και της πλειονότητας και της μειονότητας  διδάσκουν και στα δυο είδη σχολείων. 

Η ύπαρξη διαφορετικών θρησκευτικών γιορτών για την πλειονότητα και  τη μειονότητα καθορίζει και το διαφορετικό τους εορτασμό. Ενώ αυτό το ζήτημα διευθετείται ομαλά στα αμιγώς μειονοτικά σχολεία, τα οποία εορτάζουν  και στις καθιερωμένες για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα γιορτές και αργίες αλλά και  επιπλέον τις γιορτές της μουσουλμανικής θρησκείας, δημιουργείται ζήτημα με τους εκπ/κούς  που προέρχονται από τη μειονότητα και υπηρετούν σε δημόσια σχολεία.  

Η Διοίκηση σεβόμενη το δικαίωμα των εκπαιδευτικών που προέρχονται από τη μουσουλμανική μειονότητα να γιορτάζουν τις θρησκευτικές τους γιορτές, παραχωρεί κανονική άδεια στους εκπ/κούς. Ενώ αυτή η τακτική είναι διευκολυντική για τους μόνιμους  εκπ/κούς, ωστόσο εγείρει ένα σημαντικό ζήτημα για τους/τις  αναπληρωτές- τριες εκπαιδευτικούς της μουσουλμανικής μειονότητας που υπηρετούν στα δημόσια σχολεία. Και αυτό επειδή η λήψη κανονικής άδειας για τον εορτασμό των εορτών της μουσουλμανικής θρησκείας  ισοδυναμεί με απώλεια χρηματικών ποσών για τους/τις αναπληρωτές/τριες εκπ/κούς.  

Επειδή η ανεξιθρησκία είναι συνταγματικά καθιερωμένη στη χώρα μας, κάθε γνωστή θρησκεία είναι ελεύθερη και τα σχετικά με τη λατρεία της τελούνται ανεμπόδιστα υπό την προστασία των νόμων, θεωρούμε ότι  επιβάλλεται να αρθεί αυτή η δυσμενής διάκριση έτσι ώστε οι συνάδελφοι που προέρχονται από τη μειονότητα και υπηρετούν ως αναπληρωτές/τριες εκπ/κοί στα δημόσια σχολεία να μπορούν να τελούν ανεμπόδιστα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα χωρίς οικονομικές συνέπειες.

Leave a comment

Design a site like this with WordPress.com
Get started